Legumele in alimentatia noastra

Ce fac bun:

 

-100g de sfecla rosie fiarta in alimentatie contine jumatate din doza zilnica de acid folic necesara unui adult

-3 morcovi crruzi pe zi in alimentatie amelioreaza problemele de constipatie prin aportul crescut de fibre

-100g fasole rosie aduc 15% din necesarul de proteine al unui adult si 33% din ratia zilnica de fibre.

-120g soia asigura 15% din nevoia zilnica de calciu si 25% din ratia de proteine a unui adult

-5 ciuperci pe zi in alimentatie aduc 50% din ratia de cupru

-100g dovlecei la vapori contin 50% din ratia zilnica de vitamina c

-100g brocoli contine 2 mg Fe,adica 25% din nevoia zilnica,si au calciu cat un pahar de lapte.

Ce fac rau:

 

-continutul bogat in fibre insolubile poate irita peretii tubului digestiv,cantitati mari de legume crude putand duce la balonari si chiar diaree.

-cartofii germinati sau cu coaja verde dau probleme gastro-intestinale

-un consum excesiv de morcov duce la formarea unor depozite de beta-caroten sub piele care dau o culoare galbena.

-fasolea, mazarea si lintea contin proteine numite lectine,care trebuie sa fie bine fierte,altfel determina diaree ,indigestie

-ciupercile de padure pot contine substante toxice care afecteaza inima,ficatul si rinichii

-amidonul din cartofi se absoarbe foarte repede in sange,deci cartofii ingrasa indiferent de tratamentul termic prin care trec.

-fibrele din legume scad viteza de absorbtie a carbohidratilor.Prin fierbere celuloza este distrusa,de aceea amidonul din legume fierte se absoarbe mai repede si acestea ingrasa mai mult decat varianta cruda.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

nine + 12 =