Ce fac bun?
– au glucide lente deci nu duc la cresteri bruste ale glicemiei
– lipidele ard in focul glucidelor
– metabolizarea grasimilor, activitatea musculara si creierul necesita glucoza pe care noi o putem lua din aceste cereale
-vcontin fibre insolubile care accelereaza tranzitul intestinal si previn constipatia
– diminueaza riscul de cancer de colon
– amidonul din cereale este degradat de flora intestinala, eliminand acizi grasi volatili care cresc aciditatea mediului; astfel scade aciditatea din corpul uman
– diminueaza cancerul la san prin estrogeni vegetali
– efect antioxidant si antiinflamator
– un nivel ridicat de carbohidrati din cereale creste nivelul de serotonina in creier
– sunt sarace in grasimi
Ce fac rau?
– o cantitate ridicata de amidon din cereale se poate transforma in grasime
– glutenul irita peretii intestinului
– proteinele din cereale nu contin toti aminoacizii esentiali
– prezenta fibrelor insolubile in cereale reduce absorbtia mineralelor (calciu,fier si zinc)
– cerealele pentru copii contin mult zahar
– au un aport caloric considerabil